Në SHBA zgjidhet transgjinori i parë si senator shteti, “Sara” MekBraid merr Delauerin për demokratët.

Ishin 574 kandidatë të LGBT në votimet e zgjedhjeve 2020 dhe vlerësohej në mëngjesin e të mërkurës se së paku 35 prej tyre kanë fituar...

MORE:Lajmet
Originally appeared at: RT

Një kandidat demokrat në Delauer është bërë transgjinori i parë që i zgjedhur në Senatin Amerikan, duke e bërë atë ligjvënësin e parë të rangut të lartë në vend.

Sarah MekBraid, një kandidat demokrat dhe aktivist i LGBT në shtetin e vendlindjes së Xhoe Baidenit të Delauerit do të bëhet senatori i parë si transgjinor i hapur në SHBA. Shteti i cili që prej 1988 nuk është rreshtuar me republikanët , u thirr herët në favor të Baidenit.

FOTO MEDIATIKE: Nje aktiviste valevit flamurin me simbolin e ylberit te komunitetit LGBT, Nju Jork, SHBA  © REUTERS / Darren Ornitz


MacBraid e ndau fitoren e saj në Tuiter, duke deklaruar "Unë shpresoj që sonte një fëmijë i LGBT të tregojë se demokracia jonë është aq e madhe sa të ketë vend edhe për ta” duke shtuar se  “puna e vërtetë fillon nesër.  

The real work begins tomorrow. https://t.co/p9AQB0zKHE

— Sarah McBride (@SarahEMcBride)

November 4, 2020

Tridhjetë vjeçari do t’u bashkohet një grupi transgjinorësh të hapur në kongres por do të jetë i pari për t’iu bashkuar senatit. Pasi të betohet ajo do të jetë zyrtarja e parë transgjinore në Kapitol Hill.

MekBraid është me politikat e shërbimit shëndetësor, duke u përpjekur që të jenë sa më të përballueshme, mbështetjen e shkollave dhe reformimin e sistemit të drejtësisë kriminale.

Më parë kishte qenë mjeke praktikante në Shtëpinë e Bardhën nën presidentin Barak Obama ndërsa studionte në kolegj, duke u bërë gruaja e parë transgjinore e hapur që punon në Shtëpinë e Bardhë.

MekBraid është vlerësuar me Urdhrin e Shtetit të Parë nga ish-guvernatori i Delauerit për përpjekjet e saj në promovimin e barazisë.

Ishin 574 kandidatë të LGBT në votimet e zgjedhjeve 2020 dhe vlerësohej në mëngjesin e të mërkurës se së paku 35 prej tyre kanë fituar. Në mesin e fituesve përveç MekBraidit përfshijnë Mondair Xhons dhe Riçi Torres, që do të bëhet anëtari i parë i hapur homoseksual nga popullsia zezake dhe afro-latine në Kongres.

Sipas një sondazhi të kryer nga Qëndra e Kërkimeve Edison votuesit e LGBT përfaqësonin 7 % e elektoratit të 2020, duke mundur vlerësimet më të hershme sipas të cilave rreth  4.5 për qind të amerikanëve adultë e shihnin veten pjesë e komunitetit të ylbertë.

MORE:Lajmet
  • Shqip
  • العربية
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Bahasa Indonesia
  • Português
  • Русский
  • Español