E Diela e Shelgjeve – Kremtimi i paharrueshëm i të Dielës së Dafinave

Pse ruset mbajne dege shelgu ne kishe per Te Dielen e Dafinave ne vend te degeve te dafines? 

MORE:Kultura

Vetëm pak ditë para kryqëzimit të Tij, Jisu Krishti u prit nga turmat adhuruese gjatë hyrjes triumfuese të Tij hipur mbi një pulisht. Turmat hodhën të ngazëlluar degë dafinash (simbol i fitores) në rrugë teksa po ecte dhe madje edhe fëmijët i brohoritën lavde. Të krishterët orthodhoksë e kremtojnë me gëzim këtë ditë por duke qenë të vetëdijshëm se ngjarje shumë të trishta do të ndodhnin së shpejti.

Besimtarët orthodhoksë që jetojnë në rajone ku nuk ka palma ose dafina, duke përfshirë edhe ata rusë, përdorin degë shelgu në vend të dafinave në kremtimin e kësaj ngjarjeje. Prandaj në Kishën Ruse kjo festë quhet Вербное Воскресенье (E Diela e Shelgjeve). Disa kisha japin kryqe të vogla të bëra nga palma në fund të shërbesës të cilat më pas mbahen në këndin e ikonave të shtëpisë.

MORE:Kultura